Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku

Sekcje popularnonaukowe

Sed tempor tincidunt vehicula. Curabitur molestie fringilla dolor, vel pharetra urna iaculis et. Phasellus euismod sagittis eros, non facilisis enim cursus et. Mauris vehicula felis risus, at tempor magna lacinia id. Curabitur eu facilisis nunc, in porttitor mauris. Duis sollicitudin convallis mauris eget imperdiet. Sed in nisi eget turpis imperdiet tristique eu ac tellus. Duis eget placerat nisi.

Jak radzić sobie z udarem mózgu

Jak radzić sobie z udarem mózgu   Dzień dobry W związku z tym, iż lekarze alarmują o niskim stopniu zgłaszania przypadków podejrzeń udaru mózgu (w czasie Covid19), podsyłam linki jak sobie z tym radzić. Przesyłam informacje od prof. Sławomira Marszałka…

(czytaj więcej)

Wykłady dra Wojciecha Gruszki. (cz. 1)

MIKROBIOLOGIA WYBRANYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH OWOCE I WARZYWA   Mikroflora zanieczyszczająca warzywa i owoce jest dość różnorodna, pochodzi głównie z gleby, ale zależy również od metod uprawy, sposobów zbioru, transportu, przechowywania i składu chemicznego poszczególnych owoców i warzyw. Ryzyko zmian jakości…

(czytaj więcej)

Wykłady dra Wojciecha Gruszki. (cz. 2)

CZŁOWIEK JAKO ŚRODOWISKO ŻYCIA DROBNOUSTROJÓW   Człowiek w sposób ciągły kontaktuje się ze środowiskiem zewnętrznym przez komórki nabłonkowe błon śluzowych oraz skórę, a proces ten jest konieczny dla zachowania procesów życiowych. Interakcja człowieka ze środowiskiem zewnętrznym i proces zasiedlania ciała…

(czytaj więcej)

Wykłady dra Wojciecha Gruszki. (cz. 3)

DEZYNFEKCJA I KONSERWACJA ŻYWNOŚCI DEZYNFEKCJA WODY   Celem dezynfekcji wody jest redukcja liczby żywych form organizmów do poziomu dopuszczalnego wymaganiami normatywnymi. Metody dezynfekcji można podzielić na: – chemiczne, polegające na wprowadzeniu do wody silnych utleniaczy (chlor, tlenek chloru(lV), chloran(I) sodu,…

(czytaj więcej)

Wykłady dra Wojciecha Gruszki. (cz. 4)

WYKORZYSTANIE MIKROORGANIZMÓW W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI   Fermentacja to jedna z najstarszych i najbardziej ekonomicznych metod produkcji i utrwalania żywności. Fermentacja konserwuje produkt, a dzięki wykształceniu dużej różnorodności smaków, zapachów czy zmiany struktury umożliwia otrzymanie z żywności pochodzenia roślinnego produktów podobnych…

(czytaj więcej)

Drodzy Słuchacze UTW

Drodzy Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Gorzowie Wlkp.,   przesyłam w załączeniu prezentację nt. gry i zabawa w życiu osób starszych oraz kwestionariusz do wspólnej pracy. Zapraszam do lektury oraz podzielenia się przemyśleniami. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLM1V9LN8pPX6XeNzF2aMbau7SrOrGNavQiWRQ_CjKxbGYhw/viewform?usp=sf_link Z wyrazami szacunku dr Dorota Pilecka…

(czytaj więcej)

Dzień dobry

Dzień dobry   W związku z tym, że można już uprawiać umiarkowaną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, przesyłam film instruktażowy dotyczący Nordic Walking. Zapewne przyda się seniorom, dotychczas zamkniętym w domach, bo aktywność na słońcu, w plenerze, sprzyja budowaniu odporności.…

(czytaj więcej)

Wpływ pożywienia na wyniki laboratoryjne

Wpływ pożywienia na wyniki laboratoryjne Z cyklu „W dobie koronawirusa”  

(czytaj więcej)

Odżywianie wiosenne według medycyny chińskiej

Odżywianie wiosenne według medycyny chińskiej   W dniu 03.03.2020r. studenci UTW wysłuchali  kolejnego wykładu dr Marioli Radzińskiej, tym razem o zdrowym odżywianiu na wiosnę wg. medycyny chińskiej. Bogaty materiał zobrazowany jest licznymi slajdami i ukazuje  wiele ciekawych wskazówek. Spróbujmy wdrożyć…

(czytaj więcej)

Przedmioty jakże ważne!

Przedmioty jakże ważne!   Żyjemy wśród przedmiotów. Przedmioty otaczają nas wszędzie. Czy są dla człowieka na tyle ważne, aby weszły do literatury? Przed zajęciami wszyscy członkowie sekcji „Rozmowy o książkach” mieli zadanie przypomnienia sobie utworu literackiego, w którym jakiś przedmiot…

(czytaj więcej)

Witold Andrzejewski – aktor Teatru im. Juliusza Osterwy

Witold Andrzejewski – aktor Teatru im. Juliusza Osterwy   Księdza Witolda Andrzejewskiego znało wielu gorzowian, ale przede wszystkim jako kapłana, organizatora pielgrzymek, kapelana „Solidarności” i młodzieży akademickiej, propagatora poezji, szczególnie Zbigniewa Herberta. Tymczasem swoje długie, bo 55-letnie życie w Gorzowie…

(czytaj więcej)

Po Dolnym Śląsku śladami Piastów

Po Dolnym Śląsku śladami Piastów   Kolejny wykład z turystyki (21.02.2020) poświęciliśmy odwiedzeniu miejsc związanych z dynastią Piastów, ze szczególnym uwzględnieniem Bolesława Rogatki – księcia, któremu najbardziej zapamiętano fakt „zniweczenia monarchii Henryków Śląskich” i pozbycia się na rzecz Brandenburgii Ziemi…

(czytaj więcej)

Interpretacja wyników badania krwi

Interpretacja wyników badania krwi   Wykład z medycyny w dniu 25 lutego 2020 roku poświęcony był omówieniu Interpretacji wyników badania krwi i przedstawiony przez mgr Anitę Glapę. Obszerny materiał został wyświetlony w postaci slajdów i przekazany słuchaczom w formie pisemnej.…

(czytaj więcej)

Dymorfizm płciowy a wysiłek fizyczny

Dymorfizm płciowy a wysiłek fizyczny   Jak dymorfizm płciowy wpływa na wysiłek fizyczny pań i panów to  kolejny ciekawy temat wtorkowych wykładów z psychologii i medycyny. W dniu 18 lutego 2020r. o godzinie 11.00 słuchacze UTW spotkali się w sali…

(czytaj więcej)

Z Wiesławem Myśliwskim i z Wojciechem Kuską

Z Wiesławem Myśliwskim i z Wojciechem Kuską   Podczas dwóch ostatnich spotkań sekcji „Rozmowy o książkach” zajmowaliśmy się twórczością Wiesława Myśliwskiego: na pierwszym (20. I. br.) samodzielnie, na drugim (3. II.) w towarzystwie Wojciecha Kuski. Wiesław Myśliwski (ur. 1932) jest…

(czytaj więcej)