Aenean nec malesuada nulla, et aliquet nisi. Aenean efficitur nec urna ac mollis. Pellentesque posuere erat eget tortor condimentum, at efficitur neque facilisis. Ut pulvinar fringilla vehicula. Duis volutpat quis augue viverra ullamcorper. Vivamus lobortis consectetur ultrices. Nullam ultrices turpis enim, sed egestas arcu volutpat vitae. Phasellus lacinia eget metus eu tempor. Fusce sed dolor nec diam tempus sagittis nec et turpis. Etiam ultricies purus vitae ligula convallis consectetur. Nunc eleifend at mi sed aliquet.

Dieta DASH w zapobieganiu i leczeniu chorób krążenia
Dieta DASH w zapobieganiu i leczeniu chorób krążenia Prezentacja z wykładem nt. „Dieta DASH w zapobieganiu i leczeniu chorób krążenia”, przygotowaną pod kierunkiem dr Małgorzaty Mizgier. Udostępniła: dr Mariola Radzińska Zakład Nauk Humanistycznych i Społecznych Akademia Wychowania Fizycznego w…
(czytaj więcej)
Jak nabyć odporność
Jak nabyć odporność Kolejny wykład z psychologii i medycyny w dniu 20.10.2020 r. wygłosiła go dr Mariola Rudzińska, a jego tytuł brzmi „Wpływ żywienia( i nie tylko ) na odporność”. W okresie panującej pandemii koronowirusa wiedza przekazana przez Panią…
(czytaj więcej)
Wszystko o boleriozie
Wszystko o boleriozie Pierwszy wykład z psychologii i medycyny w roku akademickim 2020/2021odbył się w 13 października o godz. 11.00, tym razem poza murami własnej siedziby. Temat wykładu „Co w trawie piszczy? O boleriozie” zaproponowany przez dr Annę Kasperską jest…
(czytaj więcej)
Jak radzić sobie z udarem mózgu
Jak radzić sobie z udarem mózgu Dzień dobry W związku z tym, iż lekarze alarmują o niskim stopniu zgłaszania przypadków podejrzeń udaru mózgu (w czasie Covid19), podsyłam linki jak sobie z tym radzić. Przesyłam informacje od prof. Sławomira Marszałka…
(czytaj więcej)
Wykłady dra Wojciecha Gruszki. (cz. 1)
MIKROBIOLOGIA WYBRANYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH OWOCE I WARZYWA Mikroflora zanieczyszczająca warzywa i owoce jest dość różnorodna, pochodzi głównie z gleby, ale zależy również od metod uprawy, sposobów zbioru, transportu, przechowywania i składu chemicznego poszczególnych owoców i warzyw. Ryzyko zmian jakości…
(czytaj więcej)
Wykłady dra Wojciecha Gruszki. (cz. 2)
CZŁOWIEK JAKO ŚRODOWISKO ŻYCIA DROBNOUSTROJÓW Człowiek w sposób ciągły kontaktuje się ze środowiskiem zewnętrznym przez komórki nabłonkowe błon śluzowych oraz skórę, a proces ten jest konieczny dla zachowania procesów życiowych. Interakcja człowieka ze środowiskiem zewnętrznym i proces zasiedlania ciała…
(czytaj więcej)
Wykłady dra Wojciecha Gruszki. (cz. 3)
DEZYNFEKCJA I KONSERWACJA ŻYWNOŚCI DEZYNFEKCJA WODY Celem dezynfekcji wody jest redukcja liczby żywych form organizmów do poziomu dopuszczalnego wymaganiami normatywnymi. Metody dezynfekcji można podzielić na: – chemiczne, polegające na wprowadzeniu do wody silnych utleniaczy (chlor, tlenek chloru(lV), chloran(I) sodu,…
(czytaj więcej)
Wykłady dra Wojciecha Gruszki. (cz. 4)
WYKORZYSTANIE MIKROORGANIZMÓW W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI Fermentacja to jedna z najstarszych i najbardziej ekonomicznych metod produkcji i utrwalania żywności. Fermentacja konserwuje produkt, a dzięki wykształceniu dużej różnorodności smaków, zapachów czy zmiany struktury umożliwia otrzymanie z żywności pochodzenia roślinnego produktów podobnych…
(czytaj więcej)
Drodzy Słuchacze UTW
Drodzy Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Gorzowie Wlkp., przesyłam w załączeniu prezentację nt. gry i zabawa w życiu osób starszych oraz kwestionariusz do wspólnej pracy. Zapraszam do lektury oraz podzielenia się przemyśleniami. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLM1V9LN8pPX6XeNzF2aMbau7SrOrGNavQiWRQ_CjKxbGYhw/viewform?usp=sf_link Z wyrazami szacunku dr Dorota Pilecka…
(czytaj więcej)
Dzień dobry
Dzień dobry W związku z tym, że można już uprawiać umiarkowaną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, przesyłam film instruktażowy dotyczący Nordic Walking. Zapewne przyda się seniorom, dotychczas zamkniętym w domach, bo aktywność na słońcu, w plenerze, sprzyja budowaniu odporności.…
(czytaj więcej)
Wpływ pożywienia na wyniki laboratoryjne
Wpływ pożywienia na wyniki laboratoryjne Z cyklu „W dobie koronawirusa”
(czytaj więcej)
Odżywianie wiosenne według medycyny chińskiej
Odżywianie wiosenne według medycyny chińskiej W dniu 03.03.2020r. studenci UTW wysłuchali kolejnego wykładu dr Marioli Radzińskiej, tym razem o zdrowym odżywianiu na wiosnę wg. medycyny chińskiej. Bogaty materiał zobrazowany jest licznymi slajdami i ukazuje wiele ciekawych wskazówek. Spróbujmy wdrożyć…
(czytaj więcej)
Przedmioty jakże ważne!
Przedmioty jakże ważne! Żyjemy wśród przedmiotów. Przedmioty otaczają nas wszędzie. Czy są dla człowieka na tyle ważne, aby weszły do literatury? Przed zajęciami wszyscy członkowie sekcji „Rozmowy o książkach” mieli zadanie przypomnienia sobie utworu literackiego, w którym jakiś przedmiot…
(czytaj więcej)
Witold Andrzejewski – aktor Teatru im. Juliusza Osterwy
Witold Andrzejewski – aktor Teatru im. Juliusza Osterwy Księdza Witolda Andrzejewskiego znało wielu gorzowian, ale przede wszystkim jako kapłana, organizatora pielgrzymek, kapelana „Solidarności” i młodzieży akademickiej, propagatora poezji, szczególnie Zbigniewa Herberta. Tymczasem swoje długie, bo 55-letnie życie w Gorzowie…
(czytaj więcej)
Po Dolnym Śląsku śladami Piastów
Po Dolnym Śląsku śladami Piastów Kolejny wykład z turystyki (21.02.2020) poświęciliśmy odwiedzeniu miejsc związanych z dynastią Piastów, ze szczególnym uwzględnieniem Bolesława Rogatki – księcia, któremu najbardziej zapamiętano fakt „zniweczenia monarchii Henryków Śląskich” i pozbycia się na rzecz Brandenburgii Ziemi…
(czytaj więcej)