Dieta – niedoceniona metoda
leczenia nadciśnienia tętniczego
Prezes Czesław Ganda
19 marca 2018 roku słuchacze UTW w Gorzowie Wlkp. uczestniczyli w wykładzie prowadzonym przez dr inż. Kingę Mruczyk dotyczącym leczenia nadciśnienia tętniczego odpowiednią dietą.
Studenci UTW
Na cały świecie na nadciśnienie tętnicze choruje 1,5 miliarda ludzi, a w 2025 roku przekroczy 2 miliardy. Nadciśnienie tętnicze jest głównym czynnikiem ryzyka udaru, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca i nerek. Wraz ze wzrostem ciśnienia zwiększ się ryzyko chorób sercowo – naczyniowych i prawdopodobieństw zgonu.
Dr inż. Kinga Mruczyk
Od 2005 roku 15 maja obchodzony jest Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. Celem ustanowienia takiego dnia jest popularyzacja wiedzy na temat nadciśnienia tętniczego w społeczeństwie, a także zachęcania do wykonywania badań kontrolnych. W tym roku temat przewodni brzmiał „Sprawdź obwód pasa, jedz owoce i warzywa, regularnie uprawiaj wysiłek fizyczny, ogranicz spożycie soli’.
Nowa definicja nadciśnienia tętniczego brzmi: nadciśnienie tętnicze to złożona choroba sercowo – naczyniowa, a nie jedynie podwyższone wartości ciśnienia tętniczego krwi”. Dr Kinga Mruczyk przedstawiła środowiskowe czynniki warunkujące wzrost ciśnienia takie jak – spożycie soli, nadwaga i otyłość, niska aktywność fizyczna, palenie tytoniu, nadmierna konsumpcja alkoholu.
Szeroko omówiła niefarmakologiczne leczenie nadciśnienia poprzez zmianę stylu życia, odpowiednią dietę, zwiększenie aktywności fizycznej, utrzymanie odpowiedniej wagi ciała oraz ograniczenie ilości spożywanego alkoholu.
Notatki pozwolą wrócić do tematu
Domowe sposoby na nadciśnienie tętnicze sprawią, że uchronimy swoje serce przed skutkami stresu a przy tym poprawimy komfort życia i samopoczucie, a odpowiednia dieta pozwoli odzyskać energie i harmonię ciała i ducha.
Wykładowca prezentuje liczne materiały poglądowe
Uczestnicy prelekcji.
Słuchacze UTW
Tekst i zdjęcia: Marta Kotowicz