Dieta – niedoceniona metoda
leczenia nadciśnienia tętniczego
Prezes Czesław Ganda
19 marca 2018 roku słuchacze UTW w Gorzowie Wlkp. uczestniczyli w wykładzie prowadzonym przez dr inż. Kingę Mruczyk dotyczącym leczenia nadciśnienia tętniczego odpowiednią dietą.

Na cały świecie na nadciśnienie tętnicze choruje 1,5 miliarda ludzi, a w 2025 roku przekroczy 2 miliardy. Nadciśnienie tętnicze jest głównym czynnikiem ryzyka udaru, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca i nerek. Wraz ze wzrostem ciśnienia zwiększ się ryzyko chorób sercowo – naczyniowych i prawdopodobieństw zgonu.
Dr inż. Kinga Mruczyk
Od 2005 roku 15 maja obchodzony jest Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego. Celem ustanowienia takiego dnia jest popularyzacja wiedzy na temat nadciśnienia tętniczego w społeczeństwie, a także zachęcania do wykonywania badań kontrolnych. W tym roku temat przewodni brzmiał „Sprawdź obwód pasa, jedz owoce i warzywa, regularnie uprawiaj wysiłek fizyczny, ogranicz spożycie soli’.



Domowe sposoby na nadciśnienie tętnicze sprawią, że uchronimy swoje serce przed skutkami stresu a przy tym poprawimy komfort życia i samopoczucie, a odpowiednia dieta pozwoli odzyskać energie i harmonię ciała i ducha.
Wykładowca prezentuje liczne materiały poglądowe

Słuchacze UTW
Tekst i zdjęcia: Marta Kotowicz