Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku

zasady żywienia ludzi starszych

Ogólne zasady żywienia osób w wieku starszym

wyklad

W dniu 27.10.2015 r. odbył się wykład prof.dr hab.  Anny Skarpańskiej-Stejborn pod tytułem Ogólne zasady żywienia osób w wieku starszym

marchew

sala

Urozmaicona dieta

Przetwory mleczne z odtłuszczonego mleka,
Chude gatunki mięsa,
Drób,
Ryby,
Jeżeli nie ma przeciwskazań:
– Przetwory zbożowe z pełnego ziarna,

 

ryby

wykladowca

Ograniczenie spożycia cukrów
oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego

Pieczywo należy smarować margarynami miękkimi,
Do smażenia i sałatek używać odpowiednich olejów roślinnych,

miod

sluchacze

 

Unikać potraw i produktów Ciężkostrawnych,

grzyby

wyklad

owoce

Codziennie spożywać warzywa i owoce

najlepiej w stanie surowym,

notatki

Unikać spożywania większej ilości soli i ostrych przypraw,

przyprawy

sala

frytkijedzenie

Spożywać posiłki regularnie o małej objętości,

 

sluchacze

Wypijać większą ilość napojów niegazowanych,

soki

wykladowca

Ograniczyć spożycie alkoholu,

alkohol

szatnia

Prowadzić aktywny fizycznie i umysłowo tryb życia,

ruchlekcja

rozmowa

Znajdować przyjemność w żywieniu,

posilek

Procesy termiczne:

parowar Smażenie beztłuszczowe,

Gotowanie na parze,

Ogrzewanie promieniami podczerwonymi,

Ogrzewanie mikrofalami,

Gotowanie w osłonkach

powrót do strony głównej