Ogólne zasady żywienia osób w wieku starszym
W dniu 27.10.2015 r. odbył się wykład prof.dr hab. Anny Skarpańskiej-Stejborn pod tytułem Ogólne zasady żywienia osób w wieku starszym
Urozmaicona dieta
Przetwory mleczne z odtłuszczonego mleka,
Chude gatunki mięsa,
Drób,
Ryby,
Jeżeli nie ma przeciwskazań:
– Przetwory zbożowe z pełnego ziarna,
Ograniczenie spożycia cukrów
oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
Pieczywo należy smarować margarynami miękkimi,
Do smażenia i sałatek używać odpowiednich olejów roślinnych,
Unikać potraw i produktów Ciężkostrawnych,
Codziennie spożywać warzywa i owoce
najlepiej w stanie surowym,
Unikać spożywania większej ilości soli i ostrych przypraw,
Spożywać posiłki regularnie o małej objętości,
Wypijać większą ilość napojów niegazowanych,
Ograniczyć spożycie alkoholu,
Prowadzić aktywny fizycznie i umysłowo tryb życia,
Znajdować przyjemność w żywieniu,
Procesy termiczne:
![]() |
Smażenie beztłuszczowe,
Gotowanie na parze, Ogrzewanie promieniami podczerwonymi, Ogrzewanie mikrofalami, Gotowanie w osłonkach |