Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku

Zdrowie psychiczne w pandemii

Zdrowie psychiczne w pandemii

W czasie trwającej pandemii covid 19 wiele wykładów nawiązuje do tak nietypowej sytuacji. W dniu 12 października 2021 roku słuchacze UTW wysłuchali wykładu dr Marioli Radzińskiej pt. „Zdrowie psychiczne w pandemii”. Dowiedzieliśmy się, jak radzić sobie z depresją poprzez racjonalne odżywianie i przestrzeganie określanych zasad, jak jedzeniem poprawić sobie humor czy dobrze spać w nocy.

Tekst i zdjęcia: Marta Kotowicz


ZDROWIE PSYCHICZNE W PANDEMII

NIE DAJ SIĘ DEPRESJI

  • Dobry sen
  • Ćwiczenia przed snem
  • Jedzenie
  • Aktywność na świeżym powietrzu
  • Spotkania z ludźmi (warsztaty UTW, wyjazdy)
  • Zakupy

SZLAK METABOLICZNY DOPAMINY I NORADRENALINY

  • Mózg wykorzystuje aminokwasy znajdujące się w białku do produkcji neuroprzekaźników odpowiedzialnych za energię i chęć do życia.
  • Te aminokwasy (m.in. tyrozyna, fenyloalanila, metionina) by dobrze zadziałać nie powinny być łączone z węglowodanami.
  • Trzeba je dostarczyć rano!

SZLAK METABOLICZNY SEROTONINY

  • Hormon odpowiada za odczuwanie dobrego nastroju, dobry sen, odczuwanie głodu i sytości, pobudza wydzielanie melatoniny (sen).
  • Do wytwarzania serotoniny potrzebny jest typtofan (aminokwas).
  • Źródła dyptofanu: banany, suszone daktyle, kakao.

JEDZENIE DAJĄCE ENERGIĘ RANO

  • I śniadanie białkowo-tłuszczowe, warzywa,
  • (bez węglowodanów),
  • omlet, jajecznica, sałatka rybna, twarożki, warzywa, (oprócz skrobiowych – ziemniaki, buraki, batat, dynia).

JEDZENIE PRZECIW SARKOPENII

  • II śniadanie: białkowo-węglowodanowe,
  • kanapka razowego chleba z wędliną, serem, pastą z ciecierzycy, rybą, twarogiem, warzywa z dobrym olejem np. lnianym.

Najlepsze wchłanianie białka  budującego mięśnie i kości to godz. 11-12.

Zapobiega powstawaniu sarkopenii,  osteoporozy, braku energii, zniechęceniu.

JEDZENIE NA DOBRY NASTRÓJ

  • Obiad: białkowo-węglowodanowy, warzywa
  • makaron, ryż, kasze z mięsem, rybą, serem, warzywa, (mogą być skrobiowe, ale niewiele),
  • Podwieczorek: węglowodany złożone (bez białka),
  • banany, daktyle suszone, mango, koktajl owocowo-warzywny, gorzka czekolada, ciemne owoce, kisiele.

JEDZENIE NA DOBRY SEN

  • Kolacja: węglowodany złożone, warzywa, (bez białka),
  • zupy warzywne, sałatki z ryżem, makaronem, kaszą, razowym pieczywem.
  • Białko zjedzone wieczorem nasila procesy gnilne w jelicie grubym, może przyczyniać się do dysbiozy jelitowej, wzdęć, gazów, zakłóca sen.

JEDZENIE – ZASADY

  • Jedz tylko wtedy, gdy odczuwasz głód.
  • Nie jedz do syta.
  • Jedz w spokoju.
  • Odpowiednio zestawiaj produkty.
  • Myśl globalnie.
  • Nie podjadaj.
  • Nie głódź się.
  • Nie popijaj posiłków.
  • Nie leż po posiłku.
  • Nie jedz przetworzonej żywności.

 

Tekst: dr Mariola Radzińska

 

 

 

 

 

powrót do strony głównej