Zdrowie psychiczne w pandemii
W czasie trwającej pandemii covid 19 wiele wykładów nawiązuje do tak nietypowej sytuacji. W dniu 12 października 2021 roku słuchacze UTW wysłuchali wykładu dr Marioli Radzińskiej pt. „Zdrowie psychiczne w pandemii”. Dowiedzieliśmy się, jak radzić sobie z depresją poprzez racjonalne odżywianie i przestrzeganie określanych zasad, jak jedzeniem poprawić sobie humor czy dobrze spać w nocy.
Tekst i zdjęcia: Marta Kotowicz
ZDROWIE PSYCHICZNE W PANDEMII
NIE DAJ SIĘ DEPRESJI
- Dobry sen
- Ćwiczenia przed snem
- Jedzenie
- Aktywność na świeżym powietrzu
- Spotkania z ludźmi (warsztaty UTW, wyjazdy)
- Zakupy
SZLAK METABOLICZNY DOPAMINY I NORADRENALINY
- Mózg wykorzystuje aminokwasy znajdujące się w białku do produkcji neuroprzekaźników odpowiedzialnych za energię i chęć do życia.
- Te aminokwasy (m.in. tyrozyna, fenyloalanila, metionina) by dobrze zadziałać nie powinny być łączone z węglowodanami.
- Trzeba je dostarczyć rano!
SZLAK METABOLICZNY SEROTONINY
- Hormon odpowiada za odczuwanie dobrego nastroju, dobry sen, odczuwanie głodu i sytości, pobudza wydzielanie melatoniny (sen).
- Do wytwarzania serotoniny potrzebny jest typtofan (aminokwas).
- Źródła dyptofanu: banany, suszone daktyle, kakao.
JEDZENIE DAJĄCE ENERGIĘ RANO
- I śniadanie białkowo-tłuszczowe, warzywa,
- (bez węglowodanów),
- omlet, jajecznica, sałatka rybna, twarożki, warzywa, (oprócz skrobiowych – ziemniaki, buraki, batat, dynia).
JEDZENIE PRZECIW SARKOPENII
- II śniadanie: białkowo-węglowodanowe,
- kanapka razowego chleba z wędliną, serem, pastą z ciecierzycy, rybą, twarogiem, warzywa z dobrym olejem np. lnianym.
Najlepsze wchłanianie białka budującego mięśnie i kości to godz. 11-12.
Zapobiega powstawaniu sarkopenii, osteoporozy, braku energii, zniechęceniu.
JEDZENIE NA DOBRY NASTRÓJ
- Obiad: białkowo-węglowodanowy, warzywa
- makaron, ryż, kasze z mięsem, rybą, serem, warzywa, (mogą być skrobiowe, ale niewiele),
- Podwieczorek: węglowodany złożone (bez białka),
- banany, daktyle suszone, mango, koktajl owocowo-warzywny, gorzka czekolada, ciemne owoce, kisiele.
JEDZENIE NA DOBRY SEN
- Kolacja: węglowodany złożone, warzywa, (bez białka),
- zupy warzywne, sałatki z ryżem, makaronem, kaszą, razowym pieczywem.
- Białko zjedzone wieczorem nasila procesy gnilne w jelicie grubym, może przyczyniać się do dysbiozy jelitowej, wzdęć, gazów, zakłóca sen.
JEDZENIE – ZASADY
- Jedz tylko wtedy, gdy odczuwasz głód.
- Nie jedz do syta.
- Jedz w spokoju.
- Odpowiednio zestawiaj produkty.
- Myśl globalnie.
- Nie podjadaj.
- Nie głódź się.
- Nie popijaj posiłków.
- Nie leż po posiłku.
- Nie jedz przetworzonej żywności.
Tekst: dr Mariola Radzińska
powrót do strony głównej